Recepty na jarní menu

(4 porce)

 

Předkrm-zeleninové špízy

Suroviny:

  • 2 červené papriky

  • 2 zelené papriky

  • 1 středně velká cuketa

  • 3 cibule

  • 1 lilek

  • olivový olej

  • citron

Postup:

Špejle namočíme na chvíli do vody. Omyjeme a nakrájíme zeleninu na středně
velké kousky (cca 3x3cm).

Připravíme marinádu smícháním trochy olivového oleje a lžičky citronové
šťávy. Přidáme bylinky a koření podle chuti. Možné je i přidat trochu
rozkrájeného česneku.

Nakrájenou zeleninu smícháme s marinádou a promícháme. Vložíme do
ledničky zhruba na 1 hodinu.

Na špejle střídavě napícháme zeleninu a dáme na 5-8 minut na gril. Grilujeme
z každé strany.

 

Hlavní chod-těstoviny Primavera

Suroviny:

  • sůl

  • olej

  • mrkev 1

  • zelené fazolky 225 g

  • mražený hrách 120 g

  • brokolice

  • balení těstovin

  • crème fraîche 170 g

  • citron

  • parmazán

  • bazalka

Postup:

V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vhodíme fazolky, hrášek a
brokolici rozebranou na růžičky. Vaříme zhruba 3 minuty a poté vodu slijeme.
Následně zeleninu prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.

Opět přivedeme vodu k varu a vysypeme vybrané těstoviny. Před jejich
dovařením nalijeme na pánev trochu oleje a asi minutu na ní opékáme mrkev
nakrájenou na malé kousky. Poté vhodíme zbylou zeleninu. Na pánev můžeme přidat
trochu másla.

Slijeme těstoviny a následně je na pánvi smícháme se zeleninou. Do
směsi přidáme crème fraîche a citronovou šťávu. Celé ještě chvíli ohříváme na
pánvi, dokud se zelenina v omáčce neobalí.

Následně můžeme nandat na talíř a posypat parmazánem a bazalkou pro lepší
chuť.

 

Moučník-ovocné košíčky:

Suroviny:

  • hladká mouka 300 g

  • sůl

  • moučkový cukr 80 g

  • vanilkový cukr 1

  • citronová kůra (z poloviny citronu)

  • máslo 200 g

  • žloutek 2ks

  • mléko 500ml

  • krupicový cukr 60 g

  • vanilkový cukr 1

  • pudingový prášek 2

  • máslo 120 g

  • různé ovoce 300 g

Postup:

Uděláme drobenku z mouky, moučkového i vanilkového cukru, citronové
kůry, špetky soli a nakrájeného másla. Poté se žloutky zpracujeme na hladké
těsto. Následně ho dáme ztuhnout do ledničky. Mezitím předehřejeme troubu na
180 °C.

Těsto rozdělíme na malé kousky a vtlačíme rovnoměrně do formiček. Ty rozložíme
na plech a pečeme dozlatova 15 minut.

Košíčky po vyjmutí z trouby necháme stát ve formičce a poté je
vyklopíme. Měly by úplně vychladnout.

Z pudingového prášku, mléka a 40 g krupicového cukru uvaříme hustý
puding.

Do zchladlého pudingu zašleháme máslo, vanilkový cukr  a zhruba 20 g
krupicového cukru.

Ozdobíme krémem košíčky a navrch položíme vybrané ovoce

Dáme zchladit do ledničky.

 

Napište odpověď