Nihilista na balkonu – recenze

Jak by to dopadlo, kdybychom znali všechnu pravdu světa? Nebo jak vypadá pohled na svět očima mladého Vietnamce? A jak to dopadne, když se pár studentů v rámci školního projektu pokusí vymyslet co nejlepší konspirační teorii? To vše a mnohem více odhaluje knížka Nihilista na balkonu. Obsahem je pět povídek, které humorně a s nadsázkou popisují témata dnešní doby – dezinformace, politiku, vzdělávací systém, konspirační teorie a spoustu dalšího.

Autorem knihy je Petr Holý, spisovatel, který vystudoval FSV a FHV na Karlově univerzitě, pracoval na Ministerstvu vnitra a pro Radu Evropy. Dnes si plní svůj dětský sen a pracuje jako řidič tramvaje. Své předchozí zkušenosti bohatě využívá ve své knížce.

První, a za mě asi nejlepší (i když je to těžké určit), je povídka Nic než pravda. Vypráví o záhadném počítači, který odpoví na (téměř) každou otázku pravdivě. Jak se lidstvo s tímto nečekaným objevem vypořádá už vám ale neprozradím. Můžu vám však zaručit, že se u čtení nepochybně zasmějete. Příběh má spád, je v něm plno komických až absurdních scén a mnoho částí vám připomene situace z reálného života.

Druhá povídka Jmenuji se Bao vás pravděpodobně na začátku šokuje. Alespoň mě tedy šokovala, rychle jsem se však do atmosféry vžila. Ne všem ale může její styl sednout. Značně se totiž jazykem i vyprávěním od předchozí povídky liší. Je to, co se týče  vulgarismů, drog i rasových předsudků, asi nejdrsnější z povídek. Zároveň je to stále nadsázka a na vtipu neztrácí. Svůj příběh zde vypráví mladý Vietnamec Bao z Karlových Varů, který, jak sám tvrdí, se nebojí věci říkat na rovinu. Proto zde nejsme ušetřeni jak sprostých slov, tak kritiky a názorů na hraně. I přesto, nebo možná právě proto, je povídka zábavná a velmi originální.

Následuje povídka se stejným názvem jako samotná kniha, Nihilista na balkonu. Zde sledujeme pána, který stojí na balkoně a přemýšlí o všem možném i nemožném. I když zajímavá, čtenářsky je tato povídka asi nejtěžší, vzhledem k náročnosti některých myšlenek.

Povídka Projekt Kašpar nás zavede do prostředí gymnázia, kde se učitel, který k výuce přistupuje trochu jinak a trochu moderněji než jeho kolegové, snaží studenty pomocí projektu naučit, jak zacházet s informacemi. Poslední, pátá povídka Impakt má formu e-mailů a dá se říci, že svým obsahem trochu předpověděla dobu, protože nám může připomínat situaci za covidu nebo i film Don´t look up.

Knížku můžu vřele doporučit, čte se snadno a rozhodně vás nebude nudit. Každý si v ní najde nejméně jednu povídku, která ho zaujme. Jednotlivé povídky jsou totiž dost odlišné a originální. A pokud zrovna nejste čtenářský typ, tak vám určitě doporučuji audio zpracování, které výbornou dramatizací přidává příběhům další rozměr.

Knihu v roce 2020  vydalo nakladatelství Formal Group. Má 248 stránek.

Ukázku z audioknihy si můžete zadarmo stáhnout nebo pustit zde.