Boj o důstojné bydlení

V České republice žije okolo 70 000 lidí bez stálého přístřeší, 18 000 z nich hledá útočiště na ulicích nebo v noclehárnách. Bezdomovectví se však neomezuje jen na ulice – zahrnuje také lidi, kteří hledají úkryt v azylových domech, přeplněných bytech a v obydlích, která nesplňují základní požadavky důstojného bydlení. Často jsou společností odsuzováni, přehlíženi a vytlačováni na okraj.

Nejvíce z nich žije v Praze, kde se často zdržují i bezdomovci z okolních států. Turisté v Praze jsou ochotní dát lidem, kteří žebrají, peníze, což činí Prahu přívětivou pro žebrání.

V Praze působí řada organizací, které se snaží bezdomovcům pomoci. Mezi nejznámější patří Armáda spásy, Naděje a Člověk v tísni.

Centrum Naděje je nezisková organizace působící po celé České republice, zaměřuje se na pomoc lidem bez domova a dalším sociálně znevýhodněným. Naděje poskytuje azylové domy pro přespání, jídelny a výdejny potravinových balíčků. Lidem bez domova také poskytuje základní zdravotní a psychologickou péči, ale také sociální poradentství nebo pomoc adiktologů. Pracovníci Naděje, se snaží pomoc i v terénu, kde lidi v nouzi vyhledává a nabízí jim možnost využít její služby.

Jednou z iniciativ na podporu bezdomovců je solidární síť podniků „Místní místním“, které poskytují služby zdarma lidem v nouzi. Mohou si zde dobít mobil, dostat vodu nebo si ohřát jídlo. V některých podnicích lze předplatit lidem v nouzi voucher na kávu, jídlo, oblečení nebo lístek do divadla. Voucher může předplatit kterýkoliv návštěvník podniku a zůstane tam zavěšený pro člověka v nouzi, nebo ho může člověk darovat sám někomu potřebnému.

Pokud ale chcete spíše poznat Prahu očima lidí bez domova, můžete si zarezervovat prohlídku od Pragulicu. Pragulic je sociální podnik, který nabízí netradiční prohlídky Prahou. Průvodci Pragulicu jsou lidé, kteří mají zkušenost se životem na ulici, část svého života prožili na ulici nebo na ní stále žijí a během přibližně dvouhodinové prohlídky se s vámi podělí o svůj příběh a vy poznáte Prahu jinak!